Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

„Všichni mají stejnou startovací pozici“ vzkazuje hráčům Ladislav Fixa

21.05.2020 | Filip Beneš

Ještě rozdá poslední pokyny hráčům před závěrečným fotbálkem a již si to šine vstříc diktafonu. Řeč je o lodivodovi světelského áčka – Ladislavu Fixovi. Ten již druhým týdnem ordinuje svým hráčům neoblíbenou, leč nutnou, letní přípravu. Nám se tak naskytla možnost se ho zeptat na pár otázek ohledně přípravy a nadcházející sezóny.

Jak probíhá letní příprava? Podle čeho jste sestavovali plán?

Plán byl samozřejmě sestavován podle toho, co nám umožnila nařízení vlády vzhledem ke koronaviru. Každopádně jsme počítali, že začneme v tomto termínu, díky čemuž se nás to tolik netýkalo. Už dopředu jsme si říkali, že začneme v druhém týdnu v květnu, takže nám to vyšlo a jsme s tím spokojeni.

V přípravě využíváte jak sportovní areál v Komenského ulici, tak i novou sportovní halu. Právě ta je otevřená lehce přes půl roku, jak se Ti zatím líbí? A vyhovuje vám?

Já osobně jsem byl ve zdejší sportovní hale minulý nebo předminulý týden poprvé a musím říct, že to je stavba, za kterou by se nemusela stydět ani krajská města. Všichni jsme s ní velice spokojeni a pro naši potřebu stoprocentně stačí.  

Co říkáš na průběh letní přípravy? Panuje z tvé strany spokojenost nebo bys chtěl spíš něco zlepšit?

Původně jsme se chtěli scházet dvakrát až třikrát v týdnu, takže jsme zavedli třídenní „mikrocyklus“ v rámci týdne. Scházíme se v pondělí, ve středu a čtvrtek. V pondělí máme posilovnu, ve středu (v den rozhovoru, pozn. redakce) se scházíme zde v areálu základní školy Komenského, kde máme k dispozici tartanové dráhy a multifunkční hřiště. Ve čtvrtek poté využíváme již zmíněnou sportovní halu.  

Ve středu využívají svěřenci Ladislava Fixy sportovní areál v Komenského, kde jsou tréninky zaměřeny na nabrání kondice.

V nadcházejícím roce již nebude mít Světlá juniorskou kategorii, a tak se hráči z bývalé juniorky zapojili do přípravy s áčkem. Počítáte se začleněním úspěšné generace juniorů do A-týmu?

Je pravda, že příští rok neotevíráme juniorský tým, ale ty kluci, kteří s námi trénují si svoji šanci v A-týmu zaslouží, což jsem říkal i na konci loňské sezóny. Teď bude záležet jen na nich, jak se té šance chopí, všichni budou mít startovací čáru stejnou a zda zapadnou, bude opravdu záležet jen na jejich přístupu a kvalitě.

V příštím roce obnovuje družstvo dospělých i Ledeč, které chce sázet hlavně na své odchovance, kteří v minulosti vyrůstali ve společném týmu Světlé a Ledče a letos hráli právě za naši juniorku. Nemáte proto obavu, že Vám je Ledeč vyfoukne?

 Samozřejmě se to může stát a u některých se to asi i stane. Na druhou stranu všichni junioři, a nemusí to být jen junioři, svoji šanci dostanou. My jim klidně i Ledeč doporučíme, aby nabrali herní praxi a za rok nebo dva budou mít stále dveře otevřené. Přeci jen Pardubická krajská liga je oproti Vysočině na mnohem větší úrovni. Další možností pro hráče juniorského věku je jít hrát extraligu juniorů do H. Brodu nebo ligu akademií do Jihlavy. Jsou tady kluci, kteří by si šanci rozhodně zasloužili, ale záleží na nich a rodičích, jestli této možnosti případně využijí. Chodí do školy, učí se, což kvitujeme, ale teď je dle mého názoru čas to jít zkusit do většího klubu a změřit se se svými vrstevníky v nejlepších soutěžích. Říkám to proto, že za dva roky už bude pozdě a jednou by si to mohli vyčítat. My bychom jim samozřejmě vyšli vstříc se vším potřebným tak, aby to bylo výhodné pro všechny strany.  Tímto bych chtěl ještě jednou poděkovat trenérům juniorky v předešlých letech Jirkovi Přibylovi a Kubovi Kořínkovi za vynikající práci a kvalitní služby pro zdejší mládež.

Jak to vypadá se skladbou kádru na příští rok? Teda pokud nám to již můžeš prozradit…

Teď už stoprocentně víme, že se nemůžeme spolehnout na naše dvě opory z loňské sezóny. Jde o Jakuba Doležala a jeho jmenovce Bradáče, kteří vyslyšeli vábení okolních týmů a odešli. Co víme, tak Jakub Bradáč má namířeno do Chocně a Kuba Doležal do konkurenční Chotěboře.

Máte na jejich post vyhlídnuté nějaké náhrady? Nebo s někým jednáte?

To je zatím opravdu věc jednání. Každopádně my jsme klub, kde chceme dávat šanci odchovancům, o tom jsme již mluvili v rámci zapojení juniorů do přípravy… Já osobně si myslím, že do takovéto soutěže peníze nepatří a pokud bychom chtěli dát nějakému hráči peníze, tak by to musel být reprezentant (smích). My v letošní sezóně budeme sázet na naše odchovance a případně i na střídavé starty jiných hráčů, jako byl třeba zdejší odchovanec Dan Piskač nebo i mladší kluci, kteří budou mít zájem, snahu i kvalitu se o to, jak se říká poprat. Už loni jsem říkal, že nám chybí kvalitní snajpr, střelec, který by proměňoval ty šance, které si vytvoříme.

Do přípravy se zapojil i třiačtyřicetiletý Honza Fibikar, který ke konci loňské sezóny již moc nehrál. Mohou se na něj světelští fanoušci těšit i v letošní sezóně?

S Honzou jsme se domluvili, že s námi bude trénovat a v případě nedostatku hráčů nebo nějakého zranění bude pro nás k dispozici.

Třiačtyřicetiletý veterán Jan Fibikar se společně se spoluhráči připravuje na nový ročník KL.

Ke konci přerušené loňské sezóny se diskutovalo o tom, jakou soutěž budou Skláři hrát. První variantou byla nově vzniklá krajská liga Vysočiny a tou druhou stávající soutěž. Nakonec, i na popud hráčů, zůstane Světlá v Pardubické krajské lize, jak toto rozhodnutí kvituješ? Myslíš, že by Světlá mohla pomýšlet na umístění v TOP 5?

Já teď budu mluvit jak za sebe, tak i za hráče. Již v sezóně jsme s hráči mluvili, že chceme hrát Pardubickou soutěž, o které si myslíme, že je velice kvalitní a patří mezi nejlepší krajské ligy. Věříme, že nebudeme hrát druhé housle. Ostatně o tom, že ti kluci na to mají, jsem se přesvědčil po mém příchodu v půlce loňské sezóny. Všichni chtějí adekvátně reprezentovat město Světlá nad Sázavou a myslím, že nejsme bez šance. Každý, kdo mě zná, ví, že chci vyhrávat a udělám vše, co je v našich silách pro radost všech fanoušků, sponzorů a zároveň, aby to kluky bavilo.

Těsně před závěrem trošku osobnější otázka. Jak jsi ty osobně prožíval nouzový stav spojený s koronavirem? Omezovalo tě to nějak?

No prožíval…Já jsem po dvaceti letech změnil zaměstnání. Jak asi všichni ví, tak jsem byl profesionální hasič v Havlíčkově Brodě a teď jsem se od dubna vrátil zpátky k mému vystudovanému oboru – zdravotní bratr.  Výhoda je, že již nebudu dělat směny, o půl třetí skončím a budu tak mít víc času na svoji rodinu, koníčky i trénování. Doufám, že to bude klapat. Další, pro mě velké plus, je fakt, že se každý den vyspím ve své posteli (smích).

Chtěl bys na úplný závěr něco vzkázat fanouškům? Třeba je motivovat na příští sezónu…

Chtěl bych říct, že již teď dostávám různé zprávy a dotazy od fanoušků, jak to bude s kádrem, jaké jsou změny a tak. Je vidět, že fanoušci se již těší, nenechávají klub chladným a chtějí ty informace dostávat. Já osobně si myslím, že naši fanoušci dokázali každý zápas, jak domácí, tak i venkovní, že patří k nejlepším fanouškům v lize a já věřím, že se jim za to odvděčíme kvalitními výkony.  

Po rozhovoru se trenér vrací zpět k hráčům a oznamuje jim poslední minutu hry… Po ukončení má však pro hráče připravené překvápko v podobě dalších dvou sérií pěti cviků. Značně znavení hráči projevili náznak nevole, ale úkol, i s notnou dávkou humoru, bez problémů splnili. Všichni si uvědomují, že rčení „těžko na cvičišti – lehko na bojišti“ platí v hokeji dvojnásob…. 

Fotky ze středečního tréninku ZDE

 
Správný sport
Mini Open Air
Aktuální články
SEMIFINÁLE KLM
4:3
4:6
1:4
3:1
0:2
HC Světlá
nad Sáz.

2-3

HC Žihadla Moravské Budějovice
Utkání
Muži | středa 27.03.2024, 18:30
4. semifinále
3:1
Světlá nad Sázavou - Moravské Budějovice
 
Muži | sobota 30.03.2024, 17:00
5. semifinále
2:0
Moravské Budějovice - Světlá nad Sázavou
 
Dorost | neděle 24.03.2024, 14:30
O umístění sk. 23
4:8
Telč - Světlá nad Sázavou
 
Dorost | úterý 26.03.2024, 18:25
O umístění sk. 23
3:2
Pelhřimov - Světlá nad Sázavou
 
Ml. žáci A | pondělí 18.03.2024, 18:15
O umístění sk. H
7:3
Světlá nad Sázavou - Pardubice
 
Ml. žáci A | čtvrtek 21.03.2024, 17:30
O umístění sk. H
6:4
Světlá nad Sázavou - Poděbrady
 
Ml. žáci B | pondělí 25.03.2024, 17:15
26. kolo
5:2
Světlá nad Sázavou - Velké Meziříčí
 
Ml. žáci B | úterý 02.04.2024, 16:45
19. kolo
4:4
Dukla Jihlava - Světlá nad Sázavou
 
Lyoness
Lyoness
Instagram
Instagram
Návštěvnost
počítadlo.abz.cz
 
© eSports s.r.o. &HC Světlá nad Sázavou - kontakt: j.krajicek@email.cz RSS