Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Vzpomínka na Pepu Vašíčka – čtrnáct let od zisku Stanley Cupu

18.06.2020 | Filip Beneš

Psaly se pozdní hodiny 19. června (brzké ranní hodiny 20. června SEČ), když hlavní rozhodčí Bill McCreary (pro české fanoušky známý z finálového zápasu OH 1998) ukončil sedmý zápas finále Play-off o nejprestižnější hokejovou trofej světa – Stanley Cup. Z vítězství se poprvé v historii, a zatím taky naposledy, mohla radovat Carolina Hurricanes, ktera vyhrála rozhodující zápas série 3:1.

Již před ukončením zápasu se domácí hráči oprávněně radovali a s vidinou „křepčení“ s pohárem, se nemohli dočkat konce utkání. Až po závěrečném hvizdu mohla všeobecná radost propuknout naplno, hráči naskákali na svého brankáře – Cama Warda – nebo se mezi sebou objímali. Mezi radujícími se hráči byl i jeden skromný a poctivý kluk z Havlíčkova Brodu – Josef Vašíček.

Josef Vašíček se raduje ze zisku Stanley Cupu přímo na ledě tehdejšího RBC Centra

Pepa Vašíček měl, jako rodák z Havlíčkova Brodu, velmi blízko i k městu ležícímu 17 kilometrů dále po proudu řeky Sázavy – k naší Světlé. Ke Světlé měl blízko hlavně kvůli osobě současného místopředsedy klubu – pana Krajíčka, s kterým se potkal v mládeži brodských Rebelů a i v pozdějších letech s ním byl v takřka denním kontaktu. Když měl 4. srpna 2006 Pepa „svůj den se Stanley Cupem“, neváhal cestou z Kladna, kde den předtím slavil František Kaberle, do Havlíčkova Brodu udělat dvě krátké zastávky a představit tak Svatý grál všech hokejistů i hokejové veřejnosti v Ledči a Světlé nad Sázavou. Díky zastávce ve Světlé se nejstarší sportovní trofej poprvé v historii podívala i na tehdejší stařičký stadion v Pěšinkách. Po těchto návštěvách se přesunul do Havlíčkova Brodu, kde pokračovala oficiální část programu.

Josef Vašíček přivezl ukázat Stanley Cup i na starý zimák v Pěšinkách

Josef Vašíček nás bohužel opustil náhle a tragicky 7. září 2011 při letecké havárii nedaleko Jaroslavle. Spolu s ním zahynul na palubě letadla Jak-42 celý tým Lokomotivu Jaroslavl, včetně dalších dvou Čechů Jana Marka, Karla Rachůnka a Slováka Pavola Demitry. Z celkového počtu pětačtyřiceti osob na palubě zemřelo čtyřiatřicet.

S odchodem Pepy Vašíčka nás opustil velký kamarád se stejně velkým srdcem, kluk, který když mohl tak vždy rád, a s úsměvem, pomohl. Pepa se rád účastnil hokejových náborů našeho klubu, čímž pomáhal motivovat mladé hráče k hokeji. Účastnil se i různých akcí pořádaných klubem, například tenisového turnaje ve Světlé.

Od Pepova předčasného odchodu brzy uplyne devět let, rána v našich srdcích je však stále velká. Říká se, že čas je nejlepší doktor a že časem se na vše zapomene, ale my na Pepu nechceme zapomenout a už vůbec nechceme, aby byl zapomenut. Na jeho počest pořádá náš hokejový klub hokejovou školičku bruslení, která je určená pro nejmenší děti se zájmem naučit se bruslit. Na její konání se mohou nejmenší bruslaři těšit i letos. Ve spolupráci s našimi kolegy z Ledče zase pořádáme sérii turnajů, z nichž nejznámější a prestižní je Pohár Josefa Vašíčka. Pevně věříme, že z obou aktivit se nám podaří vychovat nové talenty, kteří navážou na Pepovu úspěšnou kariéru.

V roce 2014 byl na 3. hokejovém plese vydražen originální hraný reprezentační dres Josefa Vašíčka. Vydražená částka, obohacená o společný příspěvek samotných hráčů a fanoušků (celkem 28.100 Kč), pak byla, za účasti Pepových rodičů, pana Josefa a paní Magdy Vašíčkových, předána dětskému oddělení havlíčkobrodské nemocnice. Přesně tak by si to Pepa přál.

Pepo, nikdy na tebe nezapomeneme!

Originální hraný dres Josefa Vašíčka, který byl vydražen na 3. Velikonočním hokejovém plese...

...vítěžek s dražby byl předán dětskému oddělení havlíčkobrodské nemocnice. Předání šeků se účastili i rodiče (úplně vlevo) zesnulého Pepy Vašíčka

Josef Vašíček se narodil 12. záři 1980 v Havlíčkově Brodě, kde také v útlém věku začal s hokejem. Již od mládí projevoval svůj velký talent, a tak není divu, že si ho do své mládeže vyhlédla pražská Slavia. V roce 1998 byl draftován Carolinou Hurricanes ve 4. kole z celkové 91. pozice. V roce 2000 byl součástí české reprezentace U20 na MS ve Švédsku, z kterého si domů odvezl zlatou medaili. V roce 2002 si se svojí Carolinou poprvé zahrál finále Stanley Cupu, ale tehdy byl nad jejich síly Detroit s legendárním Dominikem Haškem v brance. Pepa si tak na svůj prsten pro vítěze SC musel počkat až do roku 2006. Mezitím se nemalou měrou podílel na zisku zlaté medaile z MS 2005 ve Vídni, když ve finále pečetil výhru 3:0 střelou do prázdné branky přes celé hřiště. V následující sezóně 05/06 došel Josef Vašíček se svými „Hurikány“ opět až do finále a tentokrát již mohl, se svými spoluhráči, zvednout nad hlavu hokejový grál. Před následující sezónou byl Carolinou vyměněn do Nashvillu, aby se v půlce rozehrané sezóny vrátil zpět do Caroliny. V další sezóně odešel jako volný hráč do New York Islanders, kde odehrál svůj poslední ročník na nejslavnější hokejové scéně světa. V NHL odehrál celkem 497 zápasů, ve kterých zaznamenal 190 bodů (82+108). Od ročníku 2008/2009 se přesunul do KHL, kde oblékal dres Lokomotivu Jaroslavl. V roce 2010 se s českým výběrem zúčastnil Olympijských her ve Vancouveru. Zahynul tragicky 7. září 2011 při letecké tragédii u Ruské Jaroslavle ve věku nedožitých jednatřiceti let (pět dnů před svými narozeninami). Při příležitosti dvacetileté existence Caroliny Hurricans v roce 2018 byl „Big Joe“, jak se mu v Americe přezdívalo, zařazen mezi čtrnáct nejlepších draftů této organizace.

 
Správný sport
Mini Open Air
Aktuální články
SEMIFINÁLE KLM
4:3
4:6
1:4
3:1
0:2
HC Světlá
nad Sáz.

2-3

HC Žihadla Moravské Budějovice
Utkání
Muži | středa 27.03.2024, 18:30
4. semifinále
3:1
Světlá nad Sázavou - Moravské Budějovice
 
Muži | sobota 30.03.2024, 17:00
5. semifinále
2:0
Moravské Budějovice - Světlá nad Sázavou
 
Dorost | neděle 24.03.2024, 14:30
O umístění sk. 23
4:8
Telč - Světlá nad Sázavou
 
Dorost | úterý 26.03.2024, 18:25
O umístění sk. 23
3:2
Pelhřimov - Světlá nad Sázavou
 
Ml. žáci A | pondělí 18.03.2024, 18:15
O umístění sk. H
7:3
Světlá nad Sázavou - Pardubice
 
Ml. žáci A | čtvrtek 21.03.2024, 17:30
O umístění sk. H
6:4
Světlá nad Sázavou - Poděbrady
 
Ml. žáci B | pondělí 25.03.2024, 17:15
26. kolo
5:2
Světlá nad Sázavou - Velké Meziříčí
 
Ml. žáci B | úterý 02.04.2024, 16:45
19. kolo
4:4
Dukla Jihlava - Světlá nad Sázavou
 
Lyoness
Lyoness
Instagram
Instagram
Návštěvnost
počítadlo.abz.cz
 
© eSports s.r.o. &HC Světlá nad Sázavou - kontakt: j.krajicek@email.cz RSS