Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Krajíček: Letos budeme získávat zkušenosti. Zakazovat dětem sport je špatně!

27.09.2020 | Filip Beneš

Tak jako každý rok, tak i letos si našel místopředseda hokejového klubu a šeftrenér Mgr. Jan Krajíček čas pro obsáhlý předsezónní rozhovor.

Ahoj Honzo, děkuji Ti za nabídku rozhovoru, a hned na začátek se zeptám, jak ty osobně prožíváš dobu covidovou?
Ahoj Filipe, popravdě, je to dost zvláštní doba. Řadím se mezi ty názorové typy, kteří ve viru nevidí až takové riziko, které je nám denně vnucováno. Určitá omezení, shovívavost a obezřetnost k ostatním, a to ne jenom k tzv. rizikovým skupinám, ve kterých já osobně nevidím jenom lidi kategorizované podle věku, ale obecně ke všem lidem. Média vše uchopila za špatný konec, možná záměrně, což je o to smutnější. Vyvolávají mezi lidmi velkou paniku a nenávist. A manipulace lidmi strachem, je podle mě vlastně vůbec to nejhorší. Obecně si myslím, že každý je za své zdraví zodpovědný sám a měl by k tomu tak přistupovat, a to nejen v této době, ale znovu opakuji, že určitá omezení a bezpečnostní opatření jsou na místě. Rozhodně ne všechny, zakazovat dětem sport apod., je podle mě velmi špatné rozhodnutí. Ale to by jistě bylo na mnohem delší debatu...

Spoustu lidí určitě zajímá, jak to bude v této složité době s organizací hokejových utkání a s požadavky pro diváky? Máte nějaké nové informace oproti těm uvedeným v našem posledním článku…
Nic zásadního se zatím nezměnilo. Základ všeho je mít roušku a sedět na sedačce. Bohužel nám nově zakázali pomocí židlí navýšit kapacitu míst v sektoru na stání. V úterý mám další jednání s vedením zimního stadionu ve Světlé a budeme vše opětovně řešit. Navíc je možné, že dojde k dalším opatřením, takže jsme stále v pohotovosti. Co mě bohužel mrzí, je nekázeň diváků při přípravném domácím utkání s Poličkou, apeluji na potenciální diváky mistrovských utkání, aby respektovali všechna opatření nebo na hokej vůbec nechodili.

Plánujete vzhledem ke zkušenostem ze zápasu s Poličkou zvýšit počet pořadatelů? Nebo budete spoléhat pouze na nějakou kolektivní zodpovědnost?
V největší míře musíme spoléhat na lidskou zodpovědnost všech návštěvníků. Pro náš klub je totiž v současné době velmi složité zvýšit počet pořadatelů. Spolupracují s námi na bázi dobrovolnosti a většina z nich je ve věkové kategorii, která je řazena mezi rizikovou. Vše budeme muset řešit ve spolupráci s funkcionáři a činovníky klubu.

Jak víme, kapacita se snížila na pouhých 176 míst, což je hodnota pod průměrem loňské sezóny. Abyste uspokojili poptávku domácích fanoušků, zakázali jste vstup hostujícím fanouškům. Jak na to reagují ostatní kluby? Hrozí případně našemu klubu nějaká sankce?
Jak jsi zmínil, tak chceme co nejvíce uspokojit domácí fanoušky, ale v našich možnostech není kontrolovat lidi, zda patří k fanouškům domácího týmu nebo hostujícího. Každopádně nepustíme na zápas nějaký větší výjezd hostujícího fanklubu z důvodu „předběžné“ rezervace zbylých lístků. Myslím, že není důvod proč bychom měli být sankciováni.

A ví se už vůbec, zda se budou moci fanoušci občerstvit v bufetu?
Bufet by při mistrovských utkáních měl být otevřen, ale taktéž za jasně daných pravidel. V prostorách zimního stadionu se nesmí konzumovat žádné jídlo a pití, takže vše, co si koupíte v bufetu, musíte spořádat buď rovnou v bufetu nebo venku. Navíc vstup do bufetu bude také kapacitně omezen.

Co se bude dít v případě, že přijde úplný zákaz fanoušků na zimních stadionech? Přeci jen hrát krajský přebor bez diváků nemá smysl a Světlá si za tím stojí, viz. letošní zrušení finále poháru Vladimíra Martince…
HC Světlá jednoznačně stojí za názorem, že krajský hokej bez diváků ztrácí smysl. Každopádně je to trochu jiná situace než v březnu. V březnu bylo jasné, že nás čeká pár utkání do konce sezóny, ale v tomto případě by musela proběhnout jednání s vedením soutěže a ostatními kluby a hledala by se přijatelná cesta.

Pojďme se teď věnovat již jen běžným hokejovým věcem. Nejednoho příznivce modrobílých barev zajímá složení letošního kádru A-týmu. Mohl bys nám nastínit nějaké informace? Začněme třeba tou horší variantou, a to jsou odchody…
Na naše poměry došlo celkem k početným odchodům a v některých případech i k nečekaným odchodům. Vezmu to zkratkovitě:
  • Jiří Zvolánek – konec aktivní hokejové kariéry;
  • Jakub Dundáček – hostování do HC Ledeč n/S;
  • Jakub Bradáč – hostování do HC Choceň;
  • Jakub Doležal – odchod do HC Chotěboř;
  • Jaroslav Doležal – hostování do HC Ledeč n/S;
  • Pavel Zvěřina – hostování do BK Havlíčkův Brod.

Naopak, na jaké nové tváře se mohou fanoušci letos těšit…
Snažili jsme se doplnit kádr tak, abychom zacelili díru povýše zmíněných odchodem, což se nám doufám podařil
  • Jindřich Kardoš (2000) – útočník, HS Třebíč (loni juniorka HC Dukla Jihlava);
  • Matěj Škareda (2000) – obránce, BK Havlíčkův Brod;
  • Jiří Marek (2000) – obránce, BK Havlíčkův Brod;
  • Radim Pejchal (2000) – útočník, BK Havlíčkův Brod;
  • Adam Fixa (1999) – útočník, BK Havlíčkův Brod;
  • Jaroslav Musil (2000) – útočník, HC Dukla Jihlava.
Navíc na střídavé starty máme k dispozici tyto hráče:
  • Hynek Petržilka (2002) – brankář, BK Havlíčkův Brod;
  • Štěpán Vácha (2002) – brankář, BK Havlíčkův Brod;
  • Matěj Vála (1999) – obránce, BK Havlíčkův Brod;
  • Daniel Piskač (2001) – obránce, HC Dukla Jihlava;
  • Pavel Zvěřina (2000) – obránce, BK Havlíčkův Brod;
  • Michal Kerber (2002) – obránce, HC Dukla Jihlava.

V letošní sezóně nemá Světlá juniorskou kategorii, spousta našich kluků tak bude hrát v této věkové kategorii v Brodě. Jaký tým bude mít přednost v případě zápasových kolizí?
Jedná se o tyto hráče: Ondřej Kalenský, Patrik Pokorný, Jakub Egart a Petr Souček. Všichni zmínění hráči jsou v Havlíčkově Brodě na střídavý start ze Světlé n/S. Znamená to, že jsou nám plně k dispozici. Našim cílem u těchto mladých hráčů je zápasová vytíženost, proto jsme se s nimi domluvili na startech v juniorské extralize v Brodě. Měli by absolvovat tréninky jak ve Světlé, tak v Brodě a pokud budou v nominaci na utkání ve Světlé, tak budou přednostně u nás. Pokud však u nás bude daný hráč v daném zápase na hraně soupisky či mimo ní, pošleme ho na zápas s brodskými juniory. Chceme s těmito hráči pracovat, protože s nimi dlouhodobě významně počítáme. Navíc je tu ještě Tomáš Kratochvíl, který měl nakročeno do II. ligy v Havlíčkově Brodě, ale vážné zranění kolene ho na delší dobu postavilo mimo hru...

Právě s brodskou juniorkou jste letos navázali úzkou spolupráci, několik hráčů se již ukázalo v přátelských zápasech. Věříš, že tato spolupráce bude pro obě strany prospěšná?
Věřím, že spolupráce bude úspěšná. Nejvíc z toho však profitují samotní hráči. My zajišťujeme našim juniorům v Brodě zvýšenou zápasovou vytíženost a my budeme z Brodu využívat kvalitní brankářské duo Petržilka a Vácha.

Všichni se přejeme, aby se letošní sezóna dohrála kompletní a bez zbytečných odkladů. Jaké si klub do nové sezóny klade cíle? Tuto otázku myslím pro všechny věkové kategorie HC Světlá.
Cíle samozřejmě musíme rozdělit na dospělé a mládež. A-Team jednoznačně prochází větší generační obměnou, ve které vidíme velký potenciál, protože převážná část mužstva tvoří ročníky 1999-2001. Cílem je proto pro nás, aby zmiňovaní mladší hráči získávali zkušenosti a zkušení hráči je vedli správným směrem. Bohužel hned z kraje soutěže máme velkou část zkušených hráčů mimo hru (Blažek, Ondra Včela, Kopecký, Šíma, Štros). Každopádně cílem je postup do play-off. Cíl mládeže je dlouhodobě stejný. Neřešíme výsledky, ale snažíme se o co nejkvalitnější sportovní a morální rozvoj hráčů. U nejmladších kategorií je cílem vytvářet emoční vazbu k hokeji a ke sportu obecně.

Teď se zaměříme na tvoji práci v klubu. Již několik let působíš na pozici šéftrenéra klubu a věnuješ se primárně mládeži. Jak se současná situace projevuje v přípravě našich nejmenších nadějí?
V současné době nás opatření nijak významně neomezuje. Veškerá příprava probíhá dle stanovených plánů. Bohužel jsou zvěsti, že se mají brzy významně omezit volnočasové aktivity, pevně věřím, že k tomuto nedojde, byla by to dle mého názoru velká chyba.

Horší situace určitě panuje během mládežnických turnajů nebo zápasů, na které s dětmi jezdí i jejich rodiče. Máte již informace, zda s dětmi budou moct cestovat na všechny zápasy? Obzvláště kvůli sníženým kapacitám zimních stadionů…
V tuto chvíli bych to neviděl tak úplně černě. Důležité je, že děti mohou stále hrát a většina týmů, s kterými hrajeme, dává možnost rodičům sledovat utkání na místech na sezení. Ve výjimečných případech rodiče bohužel neuvidí své děti při hře. Ale jak jsem již říkal výše, nejdůležitější je, aby dětem nezakázali sportovat.

Jak v letošní sezóně budete řešit náborové akce?
Máme v plánu to, co v minulých letech, tj. školička bruslení, bruslení s mateřskou školkou a náborová akce Pojď hrát hokej. Pokud nám to případná nová opatření omezí, tak budeme řešit nové dostupné možnosti.

V loňské sezóně jste pro nejmenší hokejisty dělali i různé teambuldingové aktivity. Budete je dělat i letos nebo to nebudete radši riskovat?
Teambuildingové akce proběhly v letním období, kdy mládežnické kategorie absolvovaly 4 denní letní soustředění v Telči.

Máš něco na srdci, co bys v dnešní složité době vzkázal všem fanouškům, hráčům a rodičům našich talentů?
V této době přeji všem pevné zdraví, ale možná ještě víc pevné nervy, klid, víru v dobro a dobrou náladu navzdory všemu. Ještě bych chtěl požádat všechny, kteří chtějí podporovat světelský hokej, aby při všech akcích našeho hokejového klubu respektovali aktuální opatření. I když o jejich smysluplnosti bychom mohli znovu a dlouze debatovat...

 
Správný sport
Mini Open Air
Aktuální články
SEMIFINÁLE KLM
4:3
4:6
1:4
3:1
0:2
HC Světlá
nad Sáz.

2-3

HC Žihadla Moravské Budějovice
Utkání
Muži | středa 27.03.2024, 18:30
4. semifinále
3:1
Světlá nad Sázavou - Moravské Budějovice
 
Muži | sobota 30.03.2024, 17:00
5. semifinále
2:0
Moravské Budějovice - Světlá nad Sázavou
 
Dorost | neděle 24.03.2024, 14:30
O umístění sk. 23
4:8
Telč - Světlá nad Sázavou
 
Dorost | úterý 26.03.2024, 18:25
O umístění sk. 23
3:2
Pelhřimov - Světlá nad Sázavou
 
Ml. žáci A | pondělí 18.03.2024, 18:15
O umístění sk. H
7:3
Světlá nad Sázavou - Pardubice
 
Ml. žáci A | čtvrtek 21.03.2024, 17:30
O umístění sk. H
6:4
Světlá nad Sázavou - Poděbrady
 
Ml. žáci B | pondělí 25.03.2024, 17:15
26. kolo
5:2
Světlá nad Sázavou - Velké Meziříčí
 
Ml. žáci B | úterý 02.04.2024, 16:45
19. kolo
4:4
Dukla Jihlava - Světlá nad Sázavou
 
Lyoness
Lyoness
Instagram
Instagram
Návštěvnost
počítadlo.abz.cz
 
© eSports s.r.o. &HC Světlá nad Sázavou - kontakt: j.krajicek@email.cz RSS